Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Μοναξιά και τρίτη ηλικία...(από το gernaoallios.gr)

Πώς επηρεάζει η μοναξιά τη ζωή σας; Ποιες οι επιπτώσεις;

Παραμελείτε την υγεία σας

Δεν είστε συνεπής στη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε (ξεχνάτε τα φάρμακά σας).

Αναβάλλετε ή/και αποφεύγετε να κάνετε προληπτικές εξετάσεις.

Υποσιτίζεστε (τρώτε ανθυγιεινά, παραλείπετε γεύματα, βαριέστε να μαγειρέψετε μόνο για τον εαυτό σας).

Καταφεύγετε στο αλκοόλ

Αρκετοί ηλικιωμένοι προσπαθείτε να «πνίξετε» το αίσθημα της μοναξιάς στο αλκοόλ. Έτσι, αυξάνετε την κατανάλωση φτάνοντας στα όρια του αλκοολισμού, με όποιες συνέπειες έχει αυτό στην υγεία σας.

Οδηγείστε στην κατάθλιψη

Το αίσθημα μοναξιάς ενισχύει τις αρνητικές και «μαύρες» σκέψεις και η κακή διάθεση εδραιώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Δε νιώθετε ικανοί και δυνατοί

Όταν σας πλαισιώνει ένα κοινωνικό δίκτυο, αντεπεξέρχεστε πιο αποτελεσματικά στις καθημερινές σας υποχρεώσεις, δεν κλονίζεστε από τα προβλήματα που ανακύπτουν και νιώθετε πιο ανεξάρτητοι. Αντιθέτως, όταν βιώνετε μοναξιά, «πελαγώνετε» με το παραμικρό, δηλαδή δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε καθημερινές δυσκολίες και έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, λείπει από τη ζωή σας η καλή κουβέντα και η επιδοκιμασία του περίγυρου, που θα αποτελούσαν σημαντικό κίνητρο για αυτοεξέλιξη.

Κλονίζεται η υγεία σας

Η παρατεταμένη μοναξιά συνδέεται με πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γίνεστε περισσότερο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων. Έτσι, δεν επηρεάζεται μόνο η ποιότητα της ζωής σας, αλλά και η διάρκειά της.

Η μοναξιά φέρνει ακόμα μεγαλύτερη μοναξιά

Το αίσθημα της μοναξιάς σάς κάνει πιο απαισιόδοξους, γκρινιάρηδες και μίζερους. Αυτά όμως τα χαρακτηριστικά απωθούν τους γύρω σας. Αρχίζουν να αποφεύγουν την παρέα σας και, τελικά, καταλήγετε να νιώθετε ακόμα πιο μόνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Από την ΕΡΤ στις 25 Μαρτίου 2022 H Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων δημοσίευσε σήμερα τα συμπεράσματά της για το 2021 σχετικά με τ...